Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ООН із прав людини назвав Трампа небезпечним на посаді президента США


Зейд Раад аль-Хусейн
Зейд Раад аль-Хусейн

Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн назвав кандидата на посаду президента США від Республіканської партії Дональда Трампа небезпечним у разі його обрання.

За словами Зейда, погляди Трампа на вразливі спільноти людей, зокрема, на мусульман, іммігрантів чи національні меншини, наводять на думку, що за його влади ці групи можуть бути позбавлені їхніх людських прав, і треба бути насторожі, щоб цього не сталося. А слова Трампа про можливість тортур, заборонених міжнародним правом, «глибоко непокоять і турбують», сказав Зейд.

«Якщо Дональда Трампа оберуть на підставі того, що він каже останнім часом, і якщо це не зміниться, то, думаю, немає ніяких сумнівів, що він буде небезпечним із міжнародного погляду», – заявив Зейд Раад аль-Хусейн на прес-конференції в Женеві.

При цьому, згадуючи раніше висловлену критику на його адресу за його попередні різкі заяви про іноземних державних посадовців, верховний комісар ООН із прав людини наголосив, що, не будучи на політичній посаді, своїми словами не має наміру втручатися в політичні кампанії в інших державах, але коли йдеться про права людини, особливо про права вразливих груп, він не буде мовчати і не бачить підстав обмежувати себе у висловлюваннях.

Напередодні постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що Зейд Раад аль-Хусейн не повинен критикувати іноземних голів держав чи урядів за їхню політику, бо це «не його справа».

Минулого місяця Зейд уже виступав із різкою критикою таких діячів-популістів, як Трамп і деякі інші, і закликав до дії для того, щоб зупинити таких, за його словами, «демагогів і політичних фантазерів».

Крім того, вже на початку жовтня Зейд закликав Раду безпеки ООН запровадити обмеження на право вето для країн-постійних членів, коли йдеться про можливе вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи геноциду. Ці слова теж викликали різко негативну реакцію Москви, яку разом із владою в Дамаску нині звинувачують у можливих воєнних злочинах у Сирії і яка вже багато разів використовувала вето, щоб блокувати резолюції щодо Сирії.

XS
SM
MD
LG