Доступність посилання

ТОП новини

Понад 150 країн світу домовилися скоротити використання парникових газів


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Понад 150 країн світу 15 жовтня в Руанді в рамках глобальної угоди домовилися скоротити парникові гази, які використовуються в холодильних установках і кондиціонерах. Угода передбачає зменшення використання на промисловості гідрофторвуглецевих сполук (HFC-газів), які в якості парникових газів можуть бути в 10 тисяч разів потужнішими, ніж вуглекислий газ.

Згідно з умовами угоди, країни будуть розподілені на три групи з різними термінами скорочення шкідливих газів. Розвинені країни, зокрема значна частина Європи і США, зобов'язалися скоротити використання газів поступово, починаючи з 10-ти відсотків до 2019 року, і досягнувши 85% – до 2036 року.

Дві групи країн, які розвиваються, будуть заморожувати використання газів до 2024 року або 2028 року (Індія, Іран, Ірак, Пакистан і країни Перської затоки) з поступовим подальшим зменшенням.

Виробники холодильників і кондиціонерів перейшли на гідрофторвуглеці після заборони на хлорфторвуглеці, що руйнували озоновий шар. Згодом з'ясувалося, що гідрофторвуглеці сприяють розвитку так званого парникового ефекту, який, на думку вчених, може привести до глобального потепління.

Екологічна тема нині серед тем, які хвилюють людство. Вже 4 листопада 2016 року має набрати чинності Паризька угода щодо клімату, покликана замінити Кіотський протокол, дія якого закінчується 2020-го.

XS
SM
MD
LG