Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав передчасним «нормандський» саміт без перспективи «закріпити домовленості»


Володимир Путін на саміті «БРІКС» у Ґоа, 16 жовтня 2016 року
Володимир Путін на саміті «БРІКС» у Ґоа, 16 жовтня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що саміт у «нормандському форматі» щодо врегулювання на частині українського Донбасу буде можливий тільки в разі, якщо на ньому буде перспектива «закріпити домовленості», яких можуть досягти помічники чотирьох лідерів.

Як сказав Путін, перебуваючи в Індії на саміті об’єднання «БРІКС», якщо ж домовленостей на рівні помічників не буде, то й зустріч на найвищому рівні в «нормандському форматі» буде передчасною.

За його словами, помічники лідерів України, Росії, Німеччини і Франції зустрічаються в білоруському Мінську в суботу й неділю.

Речник президента Росії Дмитро Песков пізніше підтвердив журналістам, що стосовно дати можливого «нормандського» саміту «поки що ясності немає».

В Україні так само заявляли, що саміт матиме сенс тільки в разі, якщо Росія засвідчить готовність виконувати взяті на себе за мінським домовленостями зобов’язання стосовно безпеки. Президент України Петро Порошенко заявляв, що зустріч на рівні дипломатичних радників у «нормандському форматі» відбулася у п’ятницю, і консультації щодо можливості саміту ще тривають.

Порошенко також наголосив, що політичним крокам до врегулювання конфлікту на Донбасі має передувати прогрес у питанні безпеки.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

XS
SM
MD
LG