Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську протестували проти підвищення тарифів і цін


Понад тисяча людей зібралися 17 жовтня на площі перед міською радою в Івано-Франківську, протестуючи проти зростання тарифів на комунальні послуги і цін.

Акцію, присвячену Міжнародному дню боротьби з бідністю, організувала рада профспілок області на знак протесту проти «шокового підвищення цін на газ для населення, тарифів на гарячу воду й опалення, електроенергію, без належних заходів соціального захисту й підвищення трудових доходів».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, серед протестувальників були освітяни і медики, працівники нафтохімічної промисловості, енергетики.

Протестувальники тримали плакати зі словами «Владо, досить знущатися з народу», «Ні – тарифному геноциду», «Європейські тарифи – європейська зарплата», «Народним депутатам та міністрам – зарплату й пенсійне забезпечення медиків», «Ми вимагаємо скасувати грабіжницьке підняття тарифів», «Справедлива зарплата – справедливі ціни на газ», «Владу на службу народу, а не олігархів».

За словами голови ради профспілок області Ігоря Басюка, на Івано-Франківщині середній розмір пенсії – 1591 гривня, а пенсіонерів є 363 тисячі, середній розмір зарплати не перевищує чотири тисячі гривень.

У липні відбулася Всеукраїнська акція протесту і, як заявив Басюк, «почалася теоретична робота з виконання вимог профспілок, однак вони не виконані». На рішення провести 20 жовтня ще одну всеукраїнську акцію уряд зреагував, запланувавши на 18 жовтня зустріч з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, однак в Івано-Франківську таки вийшли на мітинг.

Учасники мітингу ухвалили резолюцію, де вимагають зупинити дію відповідних постанов Кабміну щодо підвищення ціни на газ для населення і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Водночас учасники акції звернулися до президента України і Верховної Ради з вимогами «припинити порушення урядом прав людей на достатній життєвий рівень, що призвело до поглиблення бідності в Україні», й ухвалити закони, «спрямовані на відновлення в Україні виробництва, зростання трудових доходів, пенсій та соціальних допомог».

З 1 вересня відбулося чергове зростання тарифів на електроенергію для населення, у середньому тарифи на електрику зросли приблизно на чверть – до 97,28 копійки за кіловат-годину.

XS
SM
MD
LG