Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: необхідно схвалити «дорожню карту» щодо виконання Мінських угод


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує на необхідності затвердження «дорожньої карти», яка має чітко зафіксувати послідовність кроків і гарантії виконання Мінських угод.

Як повідомляє прес-служба МЗС, про це Клімкін заявив на засіданні «Україна + Друзі України в ЄС» за участю комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнеса Гана, а також глав зовнішньополітичних відомств держав-членів ЄС.

За даними відомства, міністр поінформував про розвиток безпекової ситуації на Донбасі, відзначивши системне порушення режиму припинення вогню на Донбасі.

Клімкін також закликав міністрів закордонних справ ЄС до продовження санкційного тиску на Росію як єдиного ефективного засобу залучення цієї країни до співпраці, а також до збереження політики невизнання окупації Криму.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що саміт у «нормандському форматі» буде можливий тільки в разі, якщо на ньому буде перспектива «закріпити домовленості», яких можуть досягти помічники чотирьох лідерів. Дмитро Песков пізніше підтвердив журналістам, що стосовно дати можливого «нормандського» саміту «поки що ясності немає».

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще від вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні, але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», котра чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за Мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці». Від квітня 2014 року на Донбасі, за даними ООН, загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG