Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму розпочала розслідування через затримання кримських татар 12 жовтня


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Прокуратура Криму, яка працює при Генпрокуратурі України, почала розслідування щодо представників ФСБ Росії у Криму через проведення 12 жовтня обшуків в будинках кримських татар.

«12 жовтня представники незаконно створеного на території АР Крим органу, так званого «ФСБ Росії», із застосуванням фізичного насильства провели неправомірні обшуки у 7 будинках кримських татар… У подальшому невстановленими озброєними силовиками затримано п’ятьох кримських татар та поміщено їх до ізолятора тимчасового тримання одного із незаконних відділень поліції», – повідомляє прес-служба відомства.

Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за статтями «незаконне позбавлення волі» і «порушення недоторканності житла».

Прокуратура Автономної Республіки Крим вкотре наголошує на тому, що всі випадки порушення прав і свобод громадян та інтересів державі на території Криму будуть належним чином зафіксовані та розслідувані з метою притягнення до встановленої чинним законодавством відповідальності винних осіб.

12 жовтня в Криму провели обшуки в п’яти сім’ях мусульман. Силовики затримали кримських татар Рустема Ісмаїлова, Узаіра та Теймура Абдуллаєвих, Еміля Джемадінова та Айдера Саледінова.

Підконтрольний Москві суд у Сімферополі 13 жовтня заарештував групу кримських татар за підозрою в належності до організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в Росії; цю заборону Москва запроваджує й на території окупованого Криму. Адвокати потерпілих вважають, що затримання сімферопольських мусульман відбувалося з грубим порушенням прав людини.

Після анексії у Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу. Міністерство закордонних справ України висловлювало стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на них.

XS
SM
MD
LG