Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч у «нормандському форматі» відбудеться 19 жовтня в Берліні – адміністрація Порошенка


Петро Порошенко, Анґела Меркель, Франсуа Олланд (архівне фото) (©Shutterstock)
Петро Порошенко, Анґела Меркель, Франсуа Олланд (архівне фото) (©Shutterstock)

19 жовтня у Берліні відбудеться зустріч глав держав у «нормандському форматі», повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка.

За повідомленням, про це під час телефонної розмови домовилися глава Української держави Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель. Метою зустрічі буде «спонукання Росії виконати безпекову частину Мінських домовленостей».

«Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі. Президент України наголосив на важливості спільної позиції України та країн Європейського союзу напередодні засідання Європейської Ради, яке відбудеться 20-21 жовтня 2016 року у Брюсселі, де буде розглянуто стратегію відносин з Росією», – повідомляє прес-служба Порошенка.

З повідомлення не зрозуміло, чи запрошений президент Росії Володимир Путін на зустріч. У Кремлі це повідомлення наразі не коментували.

Раніше президент Росії Володимир Путін заявляв, що саміт у «нормандському форматі» буде можливий тільки в разі, якщо на ньому буде перспектива «закріпити домовленості», яких можуть досягти помічники чотирьох лідерів. 17 жовтня речник російського президента Дмитро Пєсков заявляв, що шансів провести зустріч лідерів «нормандської четвірки» 19 жовтня мало.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще від вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі не було.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», котра чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за Мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці». Від квітня 2014 року на Донбасі, за даними ООН, загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG