Доступність посилання

ТОП новини

Рада зрівняла пенсії військових і тих, хто отримав інвалідність під час бойових дій на Донбасі


Рада урівняла пенсії для військовослужбовців і добровольці, які отримали інвалідність в АТО

Верховна Рада зрівняла пенсії військовослужбовців строкової служби (членів їхніх сімей) та військових, які отримали інвалідність (членів їхніх сімей), а також членів сімей загиблих під час бойових дій на Донбасі. За ухвалення за основу і в цілому законопроекту №2345а проголосували 264 депутати при мінімально необхідних 226.

Як заявила голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова, зараз соціальне забезпечення добровольців, які отримали інвалідність у результаті бойових дій, а також членів сімей загиблих добровольців, є досить низьким, і його слід переглянути.

«Відповідно до чинного законодавства, особа, яка отримала інвалідність, має право на призначення пенсії з інвалідності на загальних підставах: наприклад, інваліду першої групи нараховується 100% від пенсії за віком, в середньому це 2800 гривень. І якщо стажу немає, тоді це соціальна допомога у розмірі прожиткового мінімуму – 1130 гривень. Якщо ж людина загинула, непрацездатним членам сім’ї – 50% пенсії на одну людину», – сказала вона.

У пояснювальній записці автори документа зазначають, що дія закону поширюватиметься орієнтовно на дві тисячі людей та додаткова потреба в коштах становитиме 3,8 мільйона гривень на місяць, реалізація цих змін до законодавства призведе до додаткових видатків й буде здійснена за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Пенсійного фонду України.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони схвалив цей законопроект.

Відповідно до чинного законодавства, зараз мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби партизани і підпільники, визнані законодавством; робітники і службовці, які отримали інвалідність через перебування на військовій службі в період Другої Світової війни чи на роботі у районах воєнних дій; військовозобов’язані, які отримали інвалідність під час зборів; працівники воєнізованої охорони. Ця норма поширюється і на членів їхніх сімей.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці». Від квітня 2014 року на Донбасі, за даними ООН, загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG