Доступність посилання

ТОП новини

В МВС повідомили про експеримент із реформування пожежної служби в 6 областях


Ілюстраційне фото ©Shutterstock
Ілюстраційне фото ©Shutterstock

У шести «пілотних» областях України створять пожежні бригади, що діятимуть на волонтерських засадах, повідомила на прес-конференції у Дніпрі радник міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва.

За її словами, створення добровільних пожежних дружин у містах – це світова практика, що «довела свою результативність у багатьох країнах».

«Наприклад, США: 72% пожежників там – це саме добровольці», – сказала посадовець.

Як пояснила Дєєва, усі добровольці матимуть професійну підготовку, однак плати за свою роботу не отримуватимуть. До гасіння пожеж їх залучатимуть у разі потреби.

«Доброволець – не значить людина з вулиці. Це професійно навчений працівник. Такі працівники не перебувають постійно в депо, вони перебувають на своїх робочих місцях і залучаються за потреби. У цьому є також соціальний компонент», – вважає вона.

Як повідомила радник міністра, очікується, що до добровольчих підрозділів пожежників записуватимуться демобілізовані бійці АТО, які поки що шукають себе в мирному житті, а також активна молодь, що хоче здобути досвід роботи.

Як поінформували у Дніпровській міськраді, Дніпро стане першим із 6 регіонів України, де спробують запустити цей проект. Наступними мають бути Донецька, Київська, Вінницька, Тернопільська та Львівська області.

«Спеціальні пожежні депо, які будуть укомплектовані спеціальною технікою, скоротять час прибуття пожежників на місце займання. Пожежні депо, де базуватимуться команди добровольців, побудують у різних частинах міста – де є найбільша необхідність. Їх також обладнають необхідною інфраструктурою, яка стане у пригоді й пересічним городянам», – пояснили в мерії.

Передбачається, що у Дніпрі буде створено три добровольчі пожежні депо. Наразі формують робочу групу із запровадження реформи, сам проект запланували на 2017 рік.

XS
SM
MD
LG