Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: суд реабілітував отаманів Холодного Яру


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Апеляційний суд Київської області реабілітував отаманів Холодного Яру і Чорного лісу, повідомив 18 жовтня на сторінці у Facebook генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Реабілітовані отамани Холодного яру і Чорного лісу Іларіон Завгородній (Загородній), Мефодій Голик-Залізняк, Юрій Дроботковский (він же Чорнота), командир 2-го Синього полку 1-ї Синьої дивізії Кость Здобудь-Воля, Іван Ляшенко та інші, хто брав участь у визвольних змаганнях початку ХХ сторіччя», – повідомив Луценко.

За його словами, засудження лідерів українського визвольного руху до розстрілу з конфіскацією майна суд визнав безпідставним.

«Вивченням архівної кримінальної справи установлено, що винуватість вказаних осіб у вчиненні злочину підтверджується лише частково визнавальними показаннями засуджених. Інші докази, які б підтверджували їх винуватість у вчиненні інкримінованого їм злочину, в матеріалах кримінальної справи відсутні», – додав Луценко.

У серпні цього року Апеляційний суд Київської області відкрив провадження у справі щодо реабілітації вищого військового керівництва Холодного Яру, отаманів, які загинули в Лук’янівській в’язниці.

Вперше питання про реабілітацію імен постало на початку 90-х. Тоді прокуратура визнала вирок «революційного трибуналу» легітимним, а отаманів-«холодноярців» винними.

У лютому 1923 року в Лук’янівській в’язниці Києва повстали ув’язнені і засуджені до страти козаки та отамани Холодного Яру. Тоді загинуло близько 40 людей.

Холодноярька республіка (1919-1922 років) – це невизнане державне утворення на території України (на той час УНР), у Чигиринському районі Черкаської області, в районі лісового урочища Холодний Яр. Його бійці вели збройну боротьбу проти більшовицької влади у складі повстанських загонів, організованих за козацьким принципом (загонами керували отамани – ред.).

XS
SM
MD
LG