Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вимагає від Росії 2,6 мільярда доларів за захоплення активів у Криму


«Нафтогаз України» і шість його дочірніх компаній ініціюють арбітражне провадження проти Росії і вимагають відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в анексованому Москвою Криму.

Як повідомляє прес-служба «Нафтогазу», провадження ініціювали 17 жовтня. Українська компанія попередньо оцінила свої збитки в 2,6 мільярда доларів.

«У Криму в «Нафтогазу» була низка цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двостороннє інвестиційне угоду, що вимагає від Російської Федерації поваги і захисту українських активів, включаючи ті, що розташовані в Криму. Схема, використана Росією, передбачала кроки до формальної націоналізації нафтових і газових активів «Нафтогазу» в Криму, включаючи збройне захоплення бурових платформ, і передачу практично всіх кримських активів «Нафтогазу» російській державній компанії», – йдеться в повідомленні.

Москва цю заяву поки що не коментувала.

У 2014 році після анексії Криму бурові установки й інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені Росією. Після цього «Нафтогаз України» втратив контроль над цим кримським підприємством. Після «націоналізації» підконтрольною Москві владою компанії «Чорноморнафтогаз» на півострові Україна перереєструвала компанію у Києві.

XS
SM
MD
LG