Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС не змогли ухвалити спільної рішучої заяви про можливі санкції щодо Росії через дії в Сирії


У перший день зустрічі на високому рівні в Брюсселі лідерам ЄС не вдалося домовитися про рішучу спільну заяву, яка б дала чіткий сигнал Москві про ймовірність застосування до неї санкцій через дії у Сирії. Попри потужну риторику проти повітряного бомбардування Росією сирійського міста Алеппо, очільники держав євроспільноти натомість зобов’язалися «залишити відкритими» всі наявні можливості як відповідь на звірства у Сирії з боку Росії і режиму президента Башара аль-Асада.

«Стратегія Росії полягає в ослабленні ЄС. У нас твереза оцінка реальності і ніяких ілюзій», – сказав голова Європейської ради Дональд Туск, нагадуючи європейським лідерам про важливість мати єдиний підхід в оцінці дій Росії.

Водночас прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, апелюючи до інших європейських лідерів, закликав виключити із заяви суворе формулювання, запропоноване Францією, Німеччиною, Великобританією та іншими державами ЄС, про «очевидну загрозу санкцій» щодо російських громадян і організацій, які підтримують сирійський режим.

«Ми ухвалили документ, який нагадує про необхідність отримати якомога швидше угоду про реальне перемир’я і політичний процес перехідного періоду, який ми очікуємо. Але думаю, що немає ніякого сенсу в додаванні тут також посилання на санкції… Ми повинні зробити все можливе для мирної угоди в Сирії, але важко собі уявити, що це має бути пов’язане з подальшими санкціями стосовно Росії», – сказав Ренці.

«Санкції» замінили на «всі варіанти»

В результаті у підсумковій заяві ЄС рішуче засуджує напади на цивільне населення з боку Росії і сирійського режиму, вимагає сталого припинення вогню і заявляє, що ЄС готовий розглянути «всі доступні варіанти, якщо ці звірства триватимуть».

Президент Франції Франсуа Олланд сказав, що «всі варіанти будуть відкритими доти, доки не буде угоди про припинення вогню, що діє наразі, і доти, поки існує намір знищити місто Алеппо – місто мучеників».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що зрештою ЄС залишає «відкритими двері для санкцій».

«ЄС не може прийняти ці нелюдські обстріли», – сказала вона після зустрічі.

«Якщо такі порушення триватимуть, ми, звичайно, передбачимо всі можливі заходи, щоб на це реагувати. Думаю, була доволі широка згода щодо стратегічних варіантів стосовно Росії», – прокоментувала Меркель.

ЄС розділився щодо санкцій

Прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас також виступав за тверду політику ЄС щодо Москви і Асада.

«У них є амбіції перетворити Алеппо на новий Грозний. Це абсолютно неприйнятно», – сказав він, маючи на увазі знищення чеченської столиці в 1999–2000 роках російськими військами.

Прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен зазначив, що ЄС розділився щодо санкцій відносно Росії. «Я не думаю, що зараз у цьому є єдність… Але думаю, що це має залишатися на столі переговорів, що це варіант на майбутнє», – сказав швецький прем’єр.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей перед зустріччю лідерів ЄС заявляла: «Життєво важливо, щоб ми (лідери ЄС – ред.) працювали разом задля продовження чинити тиск на Росію, щоб зупинити її жахливі, потворні звірства в Сирії».

Москва готує ескалацію сирійського конфлікту?

В час, коли лідери ЄС обговорювали способи єдиного підходу до оцінки дій Кремля в Сирії, російські військові кораблі почали рух Середземним морем на шляху до Сирії. У НАТО заявили, що це може бути сигналом про ескалацію конфлікту.

За даними ООН, лише за минулий місяць через російсько-сирійські бомбардування в Алеппо загинуло близько 500 людей, цілі райони міста стикнулися з серйозною нестачею продуктів харчування і гуманітарні проблеми можуть тривати й далі.

Напередодні в Алеппо діяла оголошена Росією так звана «гуманітарна пауза», щоб цивільне населення і повстанці за бажання могли покинути це місто на півночі Сирії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG