Доступність посилання

ТОП новини

Київське метро на Виноградар за 140 мільйонів спроектує почесний забудовник Росії – «Схеми»


Російський бізнесмен Валерій Абрамсон
Російський бізнесмен Валерій Абрамсон

Тендер на розробку проекту нової гілки метро на віддалений житловий масив Києва Виноградар, проведений комунальним підприємством «Київський метрополітен», виграла фірма «Київметропроект», що належить російському бізнесмену Валерію Абрамсону, хоча й маскується під американську компанію. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

За три місяці до оголошення тендеру фірма «Київметропроект» перебувала у власності російського інституту «Мосметропроект», заснованого Міністерством майнових відносин Росії. Але напередодні тендеру московський інститут продав свою київську фірму американській Valart Engineering LLC. Утім, кінцевий бенефіціар американської фірми – російський бізнесмен Валерій Абрамсон, йдеться в сюжеті.

Абрамсон – почесний будівельник Росії, бізнесмен, тісно інтегрований у російські структури, в тому числі навколодержавні. Він входить до експертної ради при комітеті Держдуми Росії з питань будівництва, очолює комітет підприємництва в сфері архітектури московської торгово-промислової палати, а також раду директорів фірми «Метрогіпротранс», яка розробила проекти усіх нинішніх працюючих ліній Московського метрополітену.

Абрамсон також очолює будівельну компанію «Інфрастуктура», якою донедавна володів на пару з російським олігархом Романом Абрамовичем. Ця фірма освоїла мільярди російських бюджетних рублів на побудові мостів, тунелів, доріг.

У «Київметропроекті», який тепер має спроектувати нову гілку метро на Виноградар, визнають, що, попри американське маскування, їхнім кінцевим бенефіціаром є російський бізнесмен. «Зараз те, що я знаю, – це що кінцевий бенефіціар – Абрамсон, дійсно. А компанія – Valart», – заявив директор ТОВ «Київметропроект» Віктор Янікін.

Поки що у спальний район Києва Виноградар ходить лише наземний транспорт
Поки що у спальний район Києва Виноградар ходить лише наземний транспорт

Щоб отримати коментар самого російського бізнесмена, «Схеми» зателефонували йому в московський офіс. Там надали номер його мобільного, але на дзвінки бізнесмен не відповідав.

У «Київського метрополітену», який провір тендер й обрав фірму лише замасковану під американську, пояснили, що по-перше, інші дві фірми, які прийшли на тендер, запропонували вищу ціну за свої послуги з розробки проекту метро на Виноградар, а по-друге, обирати росіян, щоб віддати їм бюджетний підряд, в Україні не заборонено.

«Законодавство України не вимагає від «Київського метрополітену» перевіряти такі дані. Є в нас спеціальні органи – СБУ, яка перевіряє всю інформацію, що викликає якісь підозри», – зазначила радник керівника комунального підприємства «Київський метрополітен» Наталка Макогон.

Згідно з тендерною документацією, проект фінансуватиметься з двох джерел – за рахунок власних коштів метрополітену і з бюджету міста Київ.

«З одного боку, Україна вибірково за непрозорим принципом вносить у свій санкційний список російські компанії, які не мають прямого стосунку до оборонно-промислового комплексу країни-агресора, а просто щоб не давати їм заробляти в Україні. А з другого боку, українська влада не має чіткої визначеної політики, яка б забороняла віддавати росіянам принаймні державні замовлення, тобто гроші українського бюджету, сформованого українськими платниками податків», – йдеться в сюжеті.

XS
SM
MD
LG