Доступність посилання

ТОП новини

Росія попросила у США дозволу на спостереження за виборами, три штати відмовили самостійно – Держдепартамент


Джон Кербі
Джон Кербі

Росія попросила кілька американських штатів надати їй дозвіл на відправлення своїх спостерігачів на виборчі дільниці під час президентських виборів 8 листопада, та щонайменше три штати вже відмовили у такому клопотанні самостійно, без вказівок із Вашингтона. Про це повідомили у Державному департаменті США 21 жовтня.

Бажання Росії спостерігати за виборами вітається, але Москва сама відхилила запрошення від США про включення її спостерігачів в команду від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), сказав речник Держдепартаменту Джон Кербі.

«Ми сказали російському урядові, що вони (спостерігачі – ред.) є бажаними у спостереженні за нашими виборами… Нам нічого приховувати. Ми впевнені в тому, що наш виборчий процес захищений і безпечний. І це будуть чесні і вільні вибори», – сказав речник.

«Від факту, що вони вирішили не приєднуватися до місії спостерігачів ОБСЄ, стає очевидно, що це питання не більше, ніж піар-хід», – додав Кербі.

Він нагадав, що у США рішення про допуск спостерігачів є прерогативою штатів, і Вашингтон не має на нього впливу.

Посольство Росії звернулося до влади щонайменше трьох штатів США за дозволом надіслати своїх спостерігачів. Але, як повідомляється, штати Оклахома, Техас та Луїзіана у цьому відмовили ще минулого місяця.

В офісі губернатора штату Оклахома повідомили про отримання відповідного запиту ще у серпні. Однак змушені були відповісти відмовою, бо «їхні закони забороняють будь-якій особі, за винятком посадовців на виборах чи самих виборців, бути присутніми під час голосування». Представники Техасу і Луїзіани надали схожі пояснення відмов.

Про це згадали після того, як російська газета «Известия» 20 жовтня написала в одній з публікацій на тему відмови росіянам у спостереженні за виборами у США про «русофобські тенденції».

Несподіваний інтерес Росії до процесу голосування в США відбувається на тлі звинувачень Вашингтона на адресу російських хакерів у втручанні в електронні дані Демократичної партії та інші документи з метою змінити хід виборів на користь прихильного до Кремля республіканця Дональда Трампа.

XS
SM
MD
LG