Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повернула літак Білорусі через повідомлення про загрозу нацбезпеці – Гітлянська


©Shutterstock
©Shutterstock

Служба безпеки України примусово повернула 21 жовтня літак білоруської авіакомпанії «Белавіа» назад до Києва через повідомлення про можливу загрозу національній безпеці України. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

«Щодо ситуації із повернення літака авіакомпанії ВАТ «Авіакомпанія Белавіа» до аеропорту «Київ» 21 жовтня 2016 року: СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина та можливу загрозу національній безпеці держави. На момент отримання інформації іноземець вже перебував на борту авіакомпанії «Белавіа», що готувався виконати рейс до Мінська. Ми невідкладно поінформували про це ДП «Украерорух». На той час, коли диспетчер зв’язався з пілотом, літак вже декілька хвилин перебував у повітрі. Після перевірочних заходів ми впевнилися, що загроза національній безпеці локалізована», – повідомила Гітлянська.

За її словами, СБУ діяла і у рамках компетенції для гарантування безпеки країни та її громадян. Гітлянська додала, що вважає несерйозними заяви, що СБУ могла підняти в небо винищувачі проти цивільного літака.

Раніше сьогодні МЗС Білорусі викликало тимчасового повіреного у справах України в Білорусі Валерія Джигуна для вручення ноти протесту через примусове повернення напередодні білоруського літака. В ноті йдеться, що білоруська сторона очікує офіційних вибачень і вимагає відшкодування всіх фінансових витрат, викликаних діями української сторони.

21 жовтня літак «Боїнг-737» білоруської авіакомпанії «Белавіа», що вирушив із Києва до Мінська, повернули назад у Київ на вимогу СБУ, повідомило ДП «Украерорух». У авіакомпанії «Белавіа» зазначили, що причиною повернення став один з пасажирів, як потім з’ясувалося – громадянин Вірменії. Чоловіка перевірили і відпустили. «Белавіа» заявила, що вимагатиме компенсації за незручності.

XS
SM
MD
LG