Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі на кінофестивалі активісти організували акцію на підтримку Сенцова – Афанасьєв


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Польщі на фестивалі українського кіно активісти організували акцію на підтримку ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Про це повідомив Геннадій Афанасьєв на своїй сторінці в Facebook, опублікувавши фото з події.

«Звільніть Олега Сєнцова!» Акція на підтримку українського кінорежисера на фестивалі українського кіно, що стартував 20 жовтня в Варшаві», – написав він.

20 жовтня Росія відмовила Україні у видачі українського режисера Олега Сенцова і Олександра Кольченка на підставі того, що Росія вважає їх своїми громадянами. Як зазначили в українському МЗС, обидва не зверталися за отриманням російського громадянства, а відповідні заяви Москви суперечать нормам міжнародного права.

У серпні 2015 року суд у Росії засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі за обвинуваченнями у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Інший фігурант справи – Олександр Кольченко – отримав 10 років колонії суворого режиму. Самі засуджені і правозахисні організації вважають обвинувачення необґрунтованими і політично мотивованими. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова політв’язнем.

Ще одним фігурантом справи був Геннадій Афанасьєв. Наприкінці 2014 року російський суд визнав його винним у тероризмі і засудив до семи років ув’язнення. Виступаючи пізніше на засіданні суду у справі Сенцова і Кольченка, Афанасьєв заявив, що давав свідчення проти них під тортурами і відмовляється від своїх слів. У червні 2016 року Афанасьєв повернувся в Україну в рамках обміну.

XS
SM
MD
LG