Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Республіці Комі встановили пам’ятну дошку ГУЛАГу


Меморіальний знак «першозасновникам» табору у селищі Микунь, Республіка Еомі, Росія
Меморіальний знак «першозасновникам» табору у селищі Микунь, Республіка Еомі, Росія

У російській Республіці Комі, у селищі Микунь, біля входу у жіночу виправну колонію встановили меморіальну дошку на честь 79-річчя початку будівництва одного з таборів ГУЛАГу.

Щодо розміщення дошки стало відомо у середу від місцевого правозахисника, члена Громадської спостережної комісії Ернеста Мезака. За його словами, це сталося 16 серпня у рамках урочистостей на честь святкування дня колонії, яка розсташована на місці колишнього табірного пункту №19 «Водоразделлаг-Микуньская».

На пам’ятнику написано, що він встановлений « на знак поваги і подяки першобудівникам і співробітникам-творцям колонії».

Новина про встановлення таблички є на сайті Управління федеральної служби покарань (УФСП) у Республіці Комі. У повідомленні мовиться, що під час святкування дня колонії ув’язненим і співробітникам «зачитали наказ НКВС СРСР про створення табору від 16 серпня 1937 року».

Святкування 79-річчя заснування табору у селищі Микунь, 16 серпня 2016 року
Святкування 79-річчя заснування табору у селищі Микунь, 16 серпня 2016 року

Наказ про створення табору «Усть-Вымский», частиною якого був табірний пункт у селищі Микунь, підписав народний комісар внутрішніх справ СРСР Микола Єжов. У 1948 році табірний пункт був перетворений в особливий табір «Водораздельный», а у 1954-му він став частиною Косланського виправно-трудового табору.

На сайті УФСП наголошується, що засуджені у ньому «проживали у наметах», а «начальницький склад і працівники – у вагончиках». У 1948 році табірний пункт перетворили в особливий табір «Вододільний», а у 1954-му – він став частиною Косланського виправно-трудового табору.

Зараз, крім жіночої колонії, тут розташоване Єдине приміщення камерного типу – в’язниця для злісних порушників режиму. До квітня 2016 року у ній перебував громадянин України Геннадій Афанасьєв.

XS
SM
MD
LG