Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК: вибори в Молдові будуть визнані такими, що відбулися


Голосування на президентських виборах у Молдові, 30 жовтня 2016 року
Голосування на президентських виборах у Молдові, 30 жовтня 2016 року

Станом на 14:30 за місцевим часом у Молдові на виборах президента проголосували понад 35% виборців. Це робить вибори такими, що відбулися, повідомив голова Центральної виборчої комісії країни Юріє Чокан.

Згідно з виборчим кодексом Республіки Молдова, президентські вибори в країні будуть визнані дійсними, якщо проголосує понад третина з 2,8 мільйона зареєстрованих виборців.

За даними ЦВК, за ходом голосування стежать понад 3200 молдовських і понад 562 закордонних спостерігачі.

Вибори, що відбуваються в Молдові 30 жовтня, є першими за останні 20 років прямих президентських виборах. Вибори сприймаються спостерігачами як боротьба між прихильниками інтеграції Молдови з Європейським союзом і тими, хто хоче тісніших зв’язків з Росією.

Соціаліст Ігор Додон є лідером у багатьох соціологічних опитуваннях, але може не набрати достатньої кількості голосів, щоб виграти на виборах у першому турі. 41-річний економіст Додон прагне змінити курс країни на євроінтеграцію, передбачений підписаною в 2014 році на тлі запеклого опору Москви угодою про асоціацію з ЄС.

Основною опоненткою Додона є колишній міністр освіти і голова Партії дій і солідарності Майя Санду. Вона хоче реалізувати передбачені угодою про асоціацію Кишинева з Брюсселем реформи та заявляє, що Молдові необхідно зміцнити свої шанси на членство в ЄС.

Молдова є однією з найбідніших країн Європи і пережила за останні роки кілька гучних корупційних скандалів. З 1996 року президенти країни обиралися законодавцями.

XS
SM
MD
LG