Доступність посилання

ТОП новини

Майже повний підрахунок голосів на виборах президента Молдови засвідчує необхідність 2-го туру


На виборах президента Молдови, як виглядає, відбудеться другий тур голосування, бо жоден з кандидатів не здолав 50-відсоткову позначку. Як свідчать попередні результати підрахунку голосів після опрацювання 98% протоколів, показники проросійського кандидата Ігоря Додона від Соціалістичної партії склали 48,7%. Його проєвропейська візаві Майя Санду з «Партії дій і солідарності» має 37,9 відсотка. Кандидат від політичної сили «Наша партія» Дмитро Чубашенко набрав лише 6% голосів.

Явка виборців склала майже 49 відсотків, що значно перевищує показники у 33%, необхідні для того, щоб вибори вважалися такими, що відбулися.

Голосування тривало також на території сепаратистського регіону Молдови Придністров'я. Станом на середину дня неділі там свої голоси віддали 3500 виборців. Всі жителі Придністров’я вважаються громадянами Молдови, у багатьох з них залишаються молдовські паспорти.

41-річний економіст Додон прагне змінити курс країни на євроінтеграцію, передбачений підписаною в 2014 році на тлі запеклого опору Москви угодою про асоціацію з ЄС. Майя Сандухоче реалізувати передбачені угодою про асоціацію Кишинева з Брюсселем реформи та заявляє, що Молдові необхідно зміцнити свої шанси на членство в ЄС.

Вибори 30 жовтня стали першими за останні 20 років прямими президентськими виборами. Їх вже назвали безпосередньою боротьбою за курс країни – інтеграцію Молдови з ЄС чи зближення із Росією.

Очікується, що ЦВК Молдови оголосить остаточні результати виборів сьогодні впродовж дня. В разі оголошення другого туру, датою його проведення буде 13 листопада.

XS
SM
MD
LG