Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Нідерландів не підтримує ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною – депутат


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Політична опозиція Нідерландів відмовилася підтримувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС та очікує, що прем’єр-міністр Марк Рютте її теж не ратифікує. Про це Радіо Свобода заявив депутат від опозиційної Соціалістичної партії Нідерландів Гаррі ван Боммел.

«У Нідерландах немає політичної підтримки ратифікації цієї угоди. Люди на референдумі сказали «ні», тож я очікую, що у фінальному рішенні прем’єр-міністра Угода про асоціацію буде відкинута. У парламенті у цієї ініціативи теж немає підтримки, бо опозиційні партії виступили проти», – сказав депутат.

За словами ван Боммела, опозиція не згодна зі змістом домовленостей.

«Це дуже політична угода. Вона не лише про торгівлю, але й про зовнішню політику, фінансову підтримку, там є й параграф щодо військової сфери… Ця угода, до того ж, укладена із державою, де триває внутрішній конфлікт щодо орієнтації на схід чи захід, де люди сподіваються що їх країна можливо, стане членом ЄС. Ми ж кажемо, що цього ніколи не станеться. Тому укладати таку угоду немудро, і я радо очікую, що прем’єр-міністр скаже їй «ні», – додав політик.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, аналогічні аргументи ван Боммел використовував і під час агітації проти угоди перед референдумом у квітні.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наприкінці минулого тижня заявив, що у понеділок, 31 жовтня, може запропонувати парламенту законопроект про відмову від ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому Рютте додав, що відмова від ратифікації буде помилкою та зашкодить єдності Євросоюзу.

Згідно з останньою інформацією з нідерландського парламенту, уряд країни вважає, що ратифікувати угоду про асоціацію між ЄС і Україною все ще можливо. У листі до депутатів прем’єр-міністр Марк Рютте заявив: він вважає можливим, аби домовленість окремо регулювалася в низці суперечливих пунктів так, щоб це було справедливо щодо результатів квітневого нідерландського референдуму, де більшість громадян висловилася проти її ратифікації.

Президент Європейської ради Дональд Туск у понеділок написав на своїй сторінці у «Твіттері», що Євросоюз готовий працювати разом із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте для врегулювання ситуації, що склалася з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС після референдуму у Нідерландах.

XS
SM
MD
LG