Доступність посилання

ТОП новини

СБУ вкотре заперечила заяви про погрози винищувачів пілотам «Белавіа»


©Shutterstock
©Shutterstock

У Службі безпеки України заявили, що, як і раніше, спростовують заяви про погрози з боку українських диспетчерів пілотам літака «Бєлавіа» 21 жовтня. Про це заявила речник СБУ Олена Гітлянська.

«Ми вкотре наголошуємо, що ніяких подібних вказівок щодо підняття винищувачів не надавали, перемов із пілотами не вели, а лише просили повернути літак», – сказала Гітлянська.

Речниця відомства заявила, що СБУ вже спростовувала закиди на її адресу про погрози силовиків білоруським пілотам і ця позиція не змінилася після поширення сьогодні білоруськими ЗМІ «розшифровки» переговорів пілотів «Белавіа» з українським диспетчером.

21 жовтня літак «Боїнг-737» білоруської авіакомпанії «Белавіа», що вирушив із Києва до Мінська, повернули назад у Київ на вимогу СБУ, повідомило ДП «Украерорух». У авіакомпанії «Белавіа» зазначили, що причиною повернення став один із пасажирів, як потім з’ясувалося – громадянин Вірменії. Чоловіка перевірили і відпустили. «Белавіа» заявила, що вимагатиме компенсації за незручності. А МЗС Білорусі викликало тимчасового повіреного у справах України в Білорусі за фактом інциденту.

Наступного дня в СБУ заявили, що повернули літак білоруської авіакомпанії назад до Києва через повідомлення про можливу загрозу національній безпеці України, а заяви про погрози підняти в небо винищувачі проти цивільного літака назвали «несерйозними».

Сьогодні газета Адміністрації президента Білорусі «Белорусь сегодня» опублікувала, як повідомляється, «розшифровку» запису переговорів екіпажу літака «Белавіа» з українським диспетчером, в якій буцімто звучать погрози підняти бойову авіацію на перехоплення через невиконання вимоги про повернення до Києва після зльоту.

XS
SM
MD
LG