Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: чиновники мусять пояснити природу задекларованих статків


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що наступним етапом після електронного декларування доходів буде отримання пояснень від чиновників, де вони взяли свої статки.

«Багато тих, хто зараз декларував доходи, приписали собі кеш, думаючи, що це нульова декларація, що це потім дозволить їм уникнути перевірки. Але ключова позиція – підвести риску того, чого не робили 25 років, а далі забезпечити, щоб пояснили, де ти, голубе сизий, взяв ці гроші?», – сказав Порошенко 3 листопада на Міжнародному економічному форумі у Львові.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

У вересні систему електронного декларування вдалося запустити із двотижневою затримкою та з другої спроби. 31 серпня, напередодні запуску, президент України Петро Порошенко заявив, що «програма кардинально перероблена». Після запуску НАЗК кілька разів відновлювало роботу реєстру.

Система електронного декларування статків високопосадовцями є однією з вимог закону «Про запобігання корупції».

XS
SM
MD
LG