Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині розробили новий ракетний комплекс «Грім»


Цех з виготовлення нового оперативно-тактичного озброєння на «Павлоградському хімзаводі»
Цех з виготовлення нового оперативно-тактичного озброєння на «Павлоградському хімзаводі»

Державне підприємство «НВО «Павлоградський хімічний завод» (Павлоград) разом з державним конструкторським бюро «Південне» (Дніпро) розробили новий оперативно-тактичний комплекс «Грім». Про це 3 листопада повідомили на Павлогоадському хімзаводі з посиланням на дані генерального директора заводу – головного конструктора Леоніда Шимана.

За інформацією заводу, розробники готуються до випробувань.

Як зазначив Леонід Шиман, створення «Грому» розпочалось після закриття проекту зі створення оперативно-тактичного комплексу «Сапсан» 2013-го року. На розробку нового комплексу, зазначив гендиректор, підприємство не брало коштів у держави, а залучало кредитні ресурси.

Наразі у комплексу є іноземний замовник, повідомляє гендиректор, однак розробники сподіваються, що його виробництво буде замовлене й для української армії.

«Починаючи з 2013 року, ми спільно з КБ «Південне», не беручи грошей у держави, вирішили створити оперативно-тактичний комплекс «Грім» з дальністю стрільби більшою, ніж у «Сапсана», для його подальшого експорту. Україна у свою чергу, могла б придбати цей комплекс для потреб ЗСУ у 6 разів дешевше. Оскільки проектування дослідних зразків здійснюється за рахунок коштів замовника і не вимагає бюджетних коштів, то сьогодні стоїть питання про те, щоб Міноборони України розглянуло необхідність прийняття комплексу на озброєння», – сказав Леонід Шиман.

За його словами, події у Криму та на Донбасі продемонстрували необхідність наявності в української армії високоточного озброєння.

«У світлі останніх подій, з'явилася можливість використовувати наш науково-технічний потенціал для створення нових видів озброєння, пов'язаних з оперативно-тактичним ракетами. Це озброєння дозволяє попереджувати напад агресора з-за кордону, вражаючи будь-які техногенні об'єкти, які знаходяться, в тому числі й на його території. З вересня ми активно продовжуємо роботу, заповнюємо двигуни так, щоб в грудні вони пішли на стендові і льотні випробування», – повідомив Шиман.

У серпні 2013 року, за часів президентства Віктора Януковича, ДКБ «Південне» і Павлоградський хімзавод – провідні підприємства оборонної та ракетно-космічної галузей України – припинили роботу над проектом ракетного комплексу «Сапсан».

XS
SM
MD
LG