Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: НАБУ проводить перевірку е-декларацій майже 20 чиновників


Національне антикорупційне бюро України вже проводить перевірку електронних декларацій майже 20 чиновників, зокрема народних депутатів. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив директор бюро Артем Ситник.

«НАЗК проводить суцільну перевірку поданих декларацій на предмет відповідності законодавства – як кримінального, так і адміністративного, якщо будуть встановлені ознаки незаконного збагачення– матеріали передаються до НАБУ. Якщо будуть звернення чи повідомлення про факти незаконного збагачення, які підслідні Антикорупційному бюро, – відповідні перевірки буде розпочато», – сказав він.

«Поки що таких звернень небагато, лише два, але думаю, що коли завершиться термін внесення змін до декларацій, кількість цих звернень буде набагато більшою», – додав Ситник.

Він зазначив, що аналітичне управління НАБУ наразі аналізує декларації, які є «найбільш очевидними з точки зору незаконного збагачення», і за власною ініціативою буде виявляти ознаки «незаконного збагачення і брехню» у деклараціях.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

Підслідними НАБУ є вищі посадові особи, завданням бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

XS
SM
MD
LG