Доступність посилання

ТОП новини

Понад 50 гірників Нововолинської шахти голодують, вимагаючи виплати боргів із зарплати


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

У фойє Нововолинської шахти №10 голодування оголосили понад півсотні гірників, які вимагають погашення майже чотиримісячних боргів із зарплати і коштів на добудову копальні.

Як повідомив Радіо Свобода виконувач обов’язки бригадира, прохідник Олександр Герасимчук, шахтарі голодуватимуть доти, поки їм не виплатять усю заборговану з вересня заробітну плату, а в бюджеті держави не передбачать кошти, необхідні на добудову «єдиної перспективної шахти в Україні».

«Нам підвищують тарифи на комунальні послуги, а зарплату не платять взагалі. Я хочу працювати, натомість з початку року пройшов 12 метрів забою», – розповів Радіо Свобода Олександр Герасимчук.

«У вересні нинішнього року я особисто спілкувався в Києві із заступником міністра енергетики й вугільної промисловості Анатолієм Корзуном, який пообіцяв здійснити перерахунок кошторису на шахту №10, однак ця обіцянка досі не виконана», – додав він.

Окрім заборгованості перед людьми на майже триста мільйонів гривень, шахта має борги перед енергетиками на суму більше ніж 40 мільйонів гривень. Наприкінці жовтня шахтарі вдалися до перекриття траси на українсько-польському кордоні поблизу Нововолинська, але кажуть, що в Києві їх не почули.

До протестувальників долучаються працівники інших змін. Профспілкові активісти з інших шахт приїхали підтримати колег. За словами пікетувальників, директор недобудованої копальні Сергій Кожушкін підтримує їхні вимоги, хоча й намагався вмовити їх не голодувати.

За умов добудови 10-а шахта видаватиме на-гора до 900 тисяч тонн вугілля за рік і надасть робочі місця нинішнім працівникам 9-ї і Бужанської шахт, які практично відпрацювали свій ресурс, а це – до півтори тисячі робочих місць, зазначив Олександр Герасимчук.

Шахтарі також повідомили, що упродовж першої половини дня жоден із представників міської чи обласної ради з ними не спілкувався. Поряд із ними перебуває лише помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокач.

У розмові з Радіо Свобода він повідомив, що дотелефонувався до заступника голови облдержаміністрації, і чиновники з облдержадміністрації вважають: спілкуватися з нововолинськими шахтарями вони не уповноважені.

На своїй сторінці у Facebook прем’єр-міністр Володимир Гройсман написав: «Я готовий підтримати, добудувати і запустити цей об’єкт за 200-300 мільйонів гривень, тому що розумію його важливість для промисловості і людей, які будуть там працювати. Я закликаю депутатів долучитись до конструктивної дискусії, щоб ми розумно і відкрито використовували кошти з бюджету на модернізацію самої системи».

У 2016 році парламент проголосував за законопроект народного депутата Ігоря Гузя, згідно з яким у держбюджеті передбачили 100 мільйонів гривень на продовження будівництва шахти №10, однак профінансували лише невелику частину. На 2017 рік треба передбачити ще 200 мільйонів.

XS
SM
MD
LG