Доступність посилання

ТОП новини

Колишній керівник НАТО висловив занепокоєння, що визивні дії Росії можуть тривати десятиліттями


Андерс Фоґ Расмуссен, архівне фото з Києва 2014 року
Андерс Фоґ Расмуссен, архівне фото з Києва 2014 року

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив занепокоєння, що визивні дії Росії щодо Північноатлантичного союзу можуть тривати десятиліттями.

В інтерв’ю Радіо Свобода він висловив думку, що Росія почувається приниженою і зрадженою Заходом у 1990-х роках, і це, за його словами, є причиною того, що нині Росія має велике бажання «відновити російську велич на території колишнього СРСР».

Расмуссен додав, що його непокоїть те, що такі дії «можуть тривати так само довго, як і Холодна війна».

На його думку, рішення НАТО створити чотири нові бойові групи з постійною дислокацією у трьох країнах Балтії та в Польщі на початку 2017 року може ще посилити напруженість у відносинах із Росією.

Але колишній керівник НАТО, що залишив посаду 2014 року, впевнений, що в перспективі рішучіші дії Північноатлантичного союзу, спрямовані на стримування агресивних дій Росії, «стануть внеском у заспокоєння ситуації».

Раніше цього року в НАТО вирішили на початку 2017 року розгорнути чотири багатонаціональні бойові групи батальйонного рівня в Естонії, Латвії, Литві та Польщі чисельністю приблизно по 800 осіб кожна з повним комплектом озброєння й обладнання у відповідь на агресію Росії проти України і ймовірні загрози й іншим державам Східної Європи з боку Москви.

Відносини між НАТО й Росією різко погіршилися після окупації Росією українського Криму, а потім її агресії на частині українського Донбасу. Північноатлантичний союз перервав усю практичну співпрацю з Москвою, хоча залишив можливість політичних контактів і не переривав військових каналів зв’язку.

XS
SM
MD
LG