Доступність посилання

ТОП новини

Полозов заявляє, що ФСБ хоче допитати його як свідка у справі Умерова


Микола Полозов
Микола Полозов

Російська ФСБ хоче допитати адвоката Миколу Полозова у справі його підзахисного заступника лідера Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, позбавивши таким чином процесуального статусу захисника, повідомив сам адвокату Twitter.

«Суд задовольнив позицію ФСБ і прокурора і направив мою справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Моя справа пов’язана зі справою Ільмі Умерова. Слідчий ФСБ хоче допитати мене як свідка, позбавивши процесуального статусу захисника», – написав Полозов.

Адвокат назвав це «незаконною спробою позбавити Ільмі Умерова захисту і факт тиску з боку органів ФСБ» на адвоката в Криму.

«Всі відомі мені дані про Умерова захищені адвокатською таємницею, так як отримані при наданні йому юридичної допомоги. Прокуратура і ФСБ це знають. Але це лише привід. Основна мета ФСБ і прокуратури – це бажання залякати мене, позбавивши можливості захищати права людини в Криму», – наголосив адвокат.

ФСБ Росії затримала Ільмі Умерова в Бахчисараї 12 травня. Проти нього російські силові структури в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

11 серпня Ільмі Умерову при розгляді судом питання про призначення йому психіатричної експертизи стало зле. Лікарі госпіталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. У психіатричну лікарню його перевезли 18 серпня. 7 вересня Ільмі Умеров вийшов з клініки. Зараз він перебуває на підписці про невиїзд.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим.

XS
SM
MD
LG