Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: затримали екс-посадовця «Електроважмашу»


Національне антикорупційне бюро України заявляє, що у Харкові затримали колишнього заступника директора зі стратегії та маркетингу державного підприємства «Електроважмаш».

Як повідомляє прес-служба бюро, затриманого підозрюють у зловживанні службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки.

Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу, додають у НАБУ.

У бюро не повідомляють прізвища затриманого, проте, за даними журналістів програми «Схеми», затриманим є Роман Довгий.

Крім того, у бюро зазначають, що ще одній особі – керівнику двох комерційних підприємств, залучених до схеми заволодіння державними коштами, – також повідомили про підозру, зокрема, за статтею «зловживання владою або службовим становищем».

У НАБУ повідомляють про викриття схеми, відповідно до якої службові особи «Електроважмашу» за попередньою змовою з керівниками двох підставних компаній у період від 2014 до 2015 року продали електродвигун постійного струму фактично за собівартістю (1,39 мільйона гривень) з подальшим перепродажем його за ринковою ціною до Казахстану – за понад 3 мільйони доларів США. За даними бюро, у результаті цих дій державне підприємство зазнало збитків на суму 37,2 мільйона гривень.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», з’ясували, що «Електроважмаш» втрачає сотні мільйонів гривень надходжень від експортних контрактів через посередників в офшорних зонах, на яких осідають гроші.

За даними журналістів, майже 70% експорту товарів, робіт, послуг завод здійснює через непрямі контракти, а близько 90% посередницьких контрактів укладено з двома британськими фірмами Pitfield Traders і ATG Overseas при тому, що більшість кінцевих споживачів продукції підприємства є резидентами Росії.

Чинний і вже колишній директори вважають, що в існуванні фірм-посередників немає нічого страшного. «Це наші замовники і це не офшорні компанії. Вони вийшли на нас із замовленнями, і ми їм постачаємо нашу продукцію», – заявив виконувач обов’язків директора держпідприємства «Електроважмаш» Дмитро Костюк.

ДП «Електроважмаш» належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Це підприємство виробляє обладнання для багатьох видів електростанцій: гідро- та турбогенератори для теплових і атомних електростанцій. Другий основний вид продукції – тягове обладнання для тепловозів і електровозів.

XS
SM
MD
LG