Доступність посилання

ТОП новини

Конфайнмент на ЧАЕС добудували і готують до насування – адміністрація


Завершилося будівництво нового безпечного конфайнменту (НБК), який має накрити старий саркофаг (відомий як об’єкт «Укриття») четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, зруйнованого під час ядерної катастрофи 26 квітня 1986 року. Нині тривають останні роботи з перевірки системи насування НБК на об’єкт «Укриття», а саме насування почнеться орієнтовно в середині листопада і триватиме декілька днів, повідомив Радіо Свобода заступник генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» із кадрів і режиму Євген Катунін.

До того, як арка нового укриття опиниться над саркофагом, представників медіа під неї не пускатимуть, щоб відвідувачі не заважали перевірці всіх систем нового безпечного конфайнменту.

У ДСП «Чорнобильська АЕС» для Радіо Свобода зробили виняток. Євген Катунін показав знімальній групі Радіо Свобода механізми, які пересуватимуть арку НБК на її постійне місце.

«Перед нами система домкратів, яка виконуватиме таку функцію: передня частина домкрата тягнутиме опору на себе, а задня – штовхатиме її. Таким способом ми переміщуватимемо опори арки по системі спеціальних підкладок, які мають тефлонове покриття, змащене графітовою змазкою. Таким чином ми за декілька днів маємо перемістити НБК на четвертий енергоблок. Планується 3-4 доби для того, щоб НБК перемістився на своє штатне місце. Але потрібен певний запас часу, щоб усі операції відбулися у штатному режимі. Ми не форсуватимемо подій, – запевняє заступник директора Чорнобильської АЕС. – Бо найперше – це безпека персоналу і споруди».

Домкрати, які пересуватимуть НБК, вже пройшли перевірку під час монтажу арки: перша її половина пересувалася по будівельному майданчику за допомогою домкратів, щоб звільнити місце для монтажу другої половини, а потім посувалася назад.

Новий безпечний конфайнмент має висоту під аркою близько 109 метрів, ширину прольоту 250 метрів, а довжину арки – 150 метрів. Нині він вважається найбільшою рухомою наземною спорудою на планеті. Конфайнмент будував французький концерн Novarka за кошти низки держав-донорів, зокрема – держав «Групи семи».

За словами Євгена Катуніна, перше завдання, яке матиме державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» після насування нового безпечного конфайнменту – це демонтаж нестійких конструкцій об’єкту «Укриття», зокрема – його тимчасової покрівлі. Представник ЧАЕС уточнив, що НБК повністю захистить довкілля від викидів радіоактивного пилу в атмосферу під час демонтажу тимчасової покрівлі об’єкту «Укриття» й інших нестійких конструкцій. Окрім того, він унеможливить потрапляння до зруйнованого реактора атмосферних опадів.

Арку нового безпечного конфайнменту мають насунути на четвертий енергоблок ЧАЕС до 29 листопада цього року.

XS
SM
MD
LG