Доступність посилання

ТОП новини

Росія: житель Чечні, який критикував Кадирова, заявляє, що залишив регіон


Рамзан Джалалдінов
Рамзан Джалалдінов

Житель Чечні Рамазан Джалалдінов, який раніше виступав із критикою на адресу голови цієї російської республіки Рамзана Кадирова і зник кілька днів тому, заявляє, що залишив регіон. Джалалдінов вийшов на зв’язок із правозахисницею Світланою Ганнушкіною і розповів їй, що перебуває за межами Чечні і що його не потрібно шукати.

На своїй сторінці у Facebook Ганнушкіна зі слів Джалалдінова розповіла, що він залишив своє село в ніч з 2 на 3 листопада після того, як його привезли в Грозний на зустріч до першого заступника голови МВС Чечні Апті Алаудінова. Там чоловікові погрожували, що якщо він «не перестане порушувати проблеми свого села, то його спіткає та ж доля, що і вбитих Ямадаєвих, правозахисницю Наталію Естемірову і політика Бориса Нємцова», пише Ганнушкіна.

Після цього у Джалалдінова і його сина забрали паспорти, мобільні телефони і відпустили. Йому вдалося непомітно вибратися з села Кенхі, оточеного поліцією, і залишити Чечню, повідомляє правозахисниця.

Інформація про зникнення Джалалдінова з’явилася напередодні. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков закликав ставитися до неї «обережно».

У середині квітня Рамазан Джалалдінов звернувся до президента Росії Володимира Путіна зі скаргою на корупцію в Чечні. Незабаром після цього на його адресу почали надходити погрози, через які він виїхав з регіону. У травні невідомі спалили будинок чоловіка. Пізніше Джалалдінов вибачився перед Рамзаном Кадировим. У відповідь на це голова Чечні запропонував йому повернутися, пообіцявши надати «незрівнянну турботу».

XS
SM
MD
LG