Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачений у справі Іл-76 Назаров заявляє, що не мав даних про бойовиків в аеропорту


У Павлоградському міськрайонному суді, де триває розгляд справи про збитий підтримуваними Росією бойовиками під Луганськом літак Іл-76 з 49 українськими військовими на борту, 10 листопада почали допит обвинуваченого в справі генерал-майора Віктора Назарова. У своїх свідченнях у суді високопосадовець заперечив надходження до нього даних про перебування груп бойовиків в аеропорту Луганська станом на 13 червня 2014 року.

«Підкреслюю: протягом 13-го числа жодна службова особа мені ні в який спосіб інформації про існування якихось груп бойовиків не доводила. Хоча така можливість була», – сказав Віктор Назаров.

Водночас він заявив, що серед інформації, яку отримували співробітники СБУ в той період щодо ситуації в зоні бойових дій, було чимало неперевірених або застарілих даних.

«Ми використовували будь-яку інформацію, яка нам надавалась. Інформація надавалась на просто якихось аркушах паперу, інформація надавалась смс на мобільні телефони, якимись фото, ммс. Всю цю інформацію ми отримували, ніколи ніяка інформація не відкидалась без того, щоб на неї була звернута увага. Її було дуже багато... Мій досвід дає мені право стверджувати, що за той період така інформація підтверджувалась не більше, як в 5% або максимум 10% випадків. 90% – це була недостовірна інформація або вже застаріла», – зазначив Віктор Назаров.

Він додав, що довідка, яка лягла в основу оголошення йому підозри, «не була формально навіть документом».

Даючи свідчення в суді, Віктор Назаров також заявив про недосконалість українського законодавства, зокрема положення про проведення антитерористичної операції, ухвалене ще 2004 року, яке на момент оголошення владою АТО, на 2014 рік, як вважає Віктор Назаров, не відповідало реаліям.

«Керівником АТО генерал-лейтенантом Муженком було ухвалене рішення про створення відповідного штабу. Оскільки законодавчо ніде такий штаб не був передбачений, то, порадившись, ми вирішили створити так званий штаб Антитерористичної операції», – сказав Назаров, додавши, що функціональні обов’язки керівництва штабу не були чітко визначені.

Наступне засідання суду заплановане на 23 листопада. Суд продовжить допитувати свідків.

Раніше співробітники СБУ, свідки, яких суд опитував у справі, заявляли, що передавали до штабу АТО інформацію про перебування групи бойовиків із ПЗРК.

У Павлограді на Дніпропетровщині вже майже півроку триває суд у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76 українських військових. На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Судовий процес над Назаровим триває вже понад сім місяців.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG