Доступність посилання

ТОП новини

У Мінкультури занепокоєні становищем УПЦ КП у Криму


Міністерство культури України висловлює занепокоєність й глибоку стурбованість ситуацією, в якій опинилися релігійні організації Української православної церкви Київського патріархату в анексованому Криму.

Як мовиться у заяві відомства, віряни української церкви «страждають за власні переконання».

«У зв’язку з цим закликаємо світове співтовариство та громадські інститути звернути увагу на системні порушення прав вірян, які зафіксовані стосовно української православної спільноти в анексованому Криму, а також надати їм належну міжнародну правову оцінку й не допустити подальшого порушення релігійних прав вірних Української православної церкви Київського патріархату окупаційною владою півострова», – зазначається у заяві.

У Мінкультури зауважують, що до них звертаються віряни Кримської єпархії УПЦ Київського патріархату із заявами щодо порушення їхніх прав окупаційною владою півострова.

«Останній факт, який підтверджує цю ганебну тенденцію, був зафіксований 8 листопада в Сімферополі. До кафедрального собору Української православної церкви Київського патріархату увірвались шість співробітників Фонду майна Криму, організації, створеної російською окупаційною владою, аби опечатати культову споруду та перешкодити діяльності української релігійної громади», – додають у міністерстві.

Росія анексувала український Крим на початку 2014 року. Україна і Захід не визнали цих претензій Москви. Встановлена Росією у Криму влада, за даними правозахисників, регулярно порушує права людини, найбільше потерпають кримські татари й українські активісти.

XS
SM
MD
LG