Доступність посилання

ТОП новини

Трамп може знищити ядерну угоду з Іраном – високопосадовці США


Обраний президентом США Дональд Трамп (л) під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою, Вашингтон, 10 листопада 2016 року
Обраний президентом США Дональд Трамп (л) під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою, Вашингтон, 10 листопада 2016 року

Обраний президентом США Дональд Трамп може скасувати участь Вашингтона в угоді світових держав із Іраном щодо ядерної програми Тегерана, як республіканець обіцяв під час виборчої кампанії, і тим знищити цю угоду, кажуть у США.

Речник Державного департаменту США Марк Тонер та інші американські експерти заявили, що ця угода юридично не зобов’язує США, і Трамп може не лише відмовитися виконувати її – він може також скасувати указ президента Барака Обами щодо послаблення економічних санкцій, накладених на Іран.

«Це матиме серйозні наслідки для цілісності угоди», – відзначив Тонер і додав, що відмова США від виконання домовленостей,найімовірніше, дасть можливість Іранові відновити програму створення ядерної зброї.

Така оцінка суперечить твердженням президента Ірану Хасана Роугані, який 9 листопада заявив, що Трамп «не має можливості» скасувати угоду, бо вона схвалена кількома країнами і затверджена резолюцією Ради безпеки ООН.

Ядерна угода Ірану зі світовими державами передбачає поступове скасування економічних санкцій в обмін на значне скорочення ядерної програми Тегерана, що має унеможливити розробку ядерної зброї.

XS
SM
MD
LG