Доступність посилання

ТОП новини

Фабрику «Рошен» закликали демонтувати пам’ятник Марксу


Український інститут національної пам’яті знову закликає Київську кондитерську фабрику «Рошен» демонтувати пам’ятник Карлу Марксу, встановлений на її території, і таким чином виконати вимоги закону про декомунізацію.

Як йдеться в повідомленні інституту, листа «Рошену» надіслали вдруге.

«Як стало відомо зі звернень громадян, на території фабрики є пам’ятник Марксу, лідеру міжнародного комуністичного руху і співавтору «Маніфесту комуністичної партії». Вчення «марксизму» стало підґрунтям для утвердження комуністичних тоталітарних режимів на території України й інших країн Східної Європи. Активна меморіалізація засновників комуністичної ідеології Карла Маркса і Фрідріха Енгельса (зокрема, шляхом масового встановлення на їхню честь пам’ятників) були важливою складовою пропаганди ЦККПРС комуністичного тоталітарного режиму», – заявляють в Українському інституті національної пам’яті.

В організації наголосили, що, відповідно до українського законодавства, пам’ятник Марксу на території київської кондитерської фабрики «Рошен» є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягає обов’язковому демонтажу.

Перший лист із нагадуванням про необхідність демонтажу пам’ятника інститут надіслав 25 вересня 2015 року. «На жаль, офіційної відповіді ми досі не отримали», – йдеться в повідомленні.

21 травня 2015 року в Україні набув чинності закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Закон, зокрема, наказує змінити всі географічні назви, пов’язані з радянським партійним керівництвом, а також передбачає демонтаж пам’ятників, які вважаються символікою комуністичного тоталітарного режиму.

XS
SM
MD
LG