Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: Росія готує в Україні низку акцій протесту, щоб завадити запровадженню безвізового режиму з ЄС


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Службі безпеки України заявляють, що Росія готує в Україні в листопаді низку акцій протесту, щоб завадити запровадженню безвізового режиму з Євросоюзом. Про це заявив начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик.

В СБУ повідомили про отримання оперативних матеріалів, які викривають плани Росії з масштабної дестабілізації ситуації в Україні.

«Першою контрольованою і проміжної датою, згідно з отриманими нашими даними, визначено 24 листопада. Це день, на який заплановано проведення саміту Україна-ЄС... У разі створення картинки 15-17 листопада про те, що українська влада не контролює, це стане додатковим важелем для проросійськи налаштованих та інших сил в Європарламенті, щоб відкласти це питання на певний невизначений час», – сказав Дублик.

За даними відомства,15 листопада нібито має початися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада продовжаться протести щодо підвищення тарифів.

У СБУ заявляють, щоці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні.

«Внутрішня дестабілізація – це організація дострокових парламентських виборів в нашій державі з метою приведення до влади і посилення проросійських сил в новому парламенті і виключно з перспективою ревізії європейського курсу і зміни зовнішньополітичного вектору нашої держави, – сказав Дублик.

Російська сторона наразі цих заяв СБУ не коментувала.

Для запровадження візової лібералізації для громадян України, тобто безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгену», ще необхідне позитивне рішення з цього приводу Європейського парламенту і Ради ЄС за результатами переговорів між ними, на що очікують ближчим часом.

У Києві сподіваються, що ця домовленість буде ухвалена до 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна – ЄС, у перебігу якого візова лібералізація для українських громадян є одним із головних питань. Відтак, як вважають, безвізовий режим зможе запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року.

XS
SM
MD
LG