Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову наказав «допомогти» газом українському місту Генічеськ


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін доручив «допомогти» з постачанням газу до українського міста Генічеськ, розташованого в Херсонській області на березі Азовського моря. За повідомленням, російської державної інформагенції «РИА Новости», таке розпорядження Путін дав 12 листопада під час спілкування з підконтрольним Кремлю прем’єром окупованого Криму Сергієм Аксьоновим.

«Допомогти треба. Зробіть усе те ж», – вказав Путін Аксьонову.

Аксьонов при цьому заявив, що за торішні поставки газу «виникла заборгованість 18 мільйонів рублів, заборгованість досі не погашена».

За повідомленням компанії «Нафтогаз України», Генічеськ російського газу не отримує і ніколи не отримував, від початку російської окупації Криму це місто забезпечується газом виключно з родовища Стрілкове, що розташоване у Херсонській області біля Арабатської стрілки.

«Місто Генічеськ фізично не приєднане до інших ділянок газотранспортної мережі материкової України. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі», – мовиться в повідомленні.

«Надлишок видобутого влітку газу, який не можуть спожити мешканці Генічеська, передається для тимчасового зберігання в підземне сховище газу (ПСГ) «Глібовське», що розташоване на тимчасово окупованій території. Взимку український газ відбирається з ПСГ і направляється в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання», – додали у «Нафтогазі».

«З 1 січня 2016 року окупаційна влада АР Крим протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається у підземному сховищі «Глібовському» на території Криму. Цих обсягів газу більш ніж достатньо для забезпечення потреб міста до кінця опалювального періоду», – наголошують в українській компанії.

Мер міста Генічеська Херсонської області Олександр Тулупов заперечив 4 січня твердження Кремля, ніби він звертався до президента Росії з проханням подати газ до цього міста з окупованого Криму.

4 січня речник російського керівника Дмитро Песков повідомив, що Володимир Путін доручив розглянути питання щодо можливості постачати газ із окупованого Криму до Генічеська «з гуманітарних міркувань». При цьому він стверджував, що з проханням забезпечити постачання газу з захопленого Росією українського газосховища на півострові нібито звернувся до російського президента мер Генічеська.

XS
SM
MD
LG