Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі збирають підписи за пам’ятник Яворницькому замість знесеного Петровського


Проект пам’ятника Дмитрові Яворницькому в Дніпрі
Проект пам’ятника Дмитрові Яворницькому в Дніпрі

У Дніпрі ініціюють встановлення пам’ятника Дмитрові Яворницькому на привокзальній площі, на місці, де стояв пам’ятник Григорієві Петровському, знесений активістами на початку 2016 року. Про це повідомила директор Дніпропетровського меморіального будинку-музею Дмитра Яворницького Яна Тимошенко, яка є одним з ініціаторів ідеї.

Як зазначила Тимошенко, ідея виникла на заходах із нагоди дня народження відомого історика, які за участю громадськості співробітники будинку-музею проводили на початку листопада. Наразі оголосили збір підписів.

За даними директора музею, ескіз майбутнього пам’ятника вже є, його автор – скульптор Володимир Небоженко. Скульптурна композиція, що складається з двох фігур, власне самого Яворницького й збірного образу кобзаря, наразі представлена в експозиції музею.

У зверненні до голови облради Гліба Пригунова та міського голови Бориса Філатова музейна громадськість заявляє, що пам’ятник Яворницькому на знаковій площі Дніпра відображатиме «величність постаті вченого зі світовим ім’ям, його патріотичні погляди, служіння народу» і може «стати прикрасою міста».

На початку 2016 року в Дніпрі вирішили реконструювати привокзальну площу, де стояв пам’ятник Григорієві Петровському. Як повідомив тоді заступник міського голови Михайло Лисенко, для площі, яка є візитівкою міста, передбачать комплексну реконструкцію: у програмі – мінімум часткові ремонти найбільш пошкоджених зон, максимум – комплексне оновлення всієї площі та прилеглих територій.

Як повідомив тоді Лисенко, ескізи нового «обличчя» площі розроблятимуть архітектори та дизайнери Дніпропетровська. У міськраді обіцяли відібрати 10 найбільш вдалих ескізів, оприлюднити їх на сайті мерії, а переможця обрати шляхом голосування.

Наразі в місті обговорюється два варіанти реконструкції площі, один з яких – самого Михайла Лисенка, другий – запропонований громадською організацією. Замість пам’ятника Петровському, за одним з проектів, пропонують встановити фонтан, за іншим – інформаційне табло.

29 січня 2016 року в Дніпрі активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, знаковий і один з найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

XS
SM
MD
LG