Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія: прем’єр заявив про відставку на тлі повідомлень про перемогу на виборах проросійського кандидата


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов оголосив про свою відставку після того, як його соціологи віддали перемогу в другому турі виборів президента проросійськи налаштованому кандидату від Соціалістичної партії Румену Радеву.

Після завершення голосування правоцентрист Борисов повідомив журналістам, що офіційно піде у відставку 14-15 листопада, коли «результати ясно продемонструють, що правляча коаліція не матиме більшості».

Не виключено, що відставка Борисова через два роки після того, як він вступив на посаду на другий термін, може спричинити дострокові парламентські вибори в Болгарії вже навесні 2017 року.

Згідно з даними екзит-полів, колишній командувач військово-повітряних сил Болгарії і політичний новачок Румен Радев може розраховувати на приблизно 60% голосів виборців за підсумками виборів президента. Його суперниця, екс-спікер парламенту Цецка Цачева, отримала, за даними соціологів, трохи більше 35-ти відсотків.

На думку спостерігачів, перемога Радева може схилити політику Болгарії в бік Росії, що є більшою мірою розглядається як тенденція в країнах східної і центральної Європи на тлі зростання скептицизму щодо ЄС.

XS
SM
MD
LG