Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада звернулася до ЄС щодо ризиків будівництва транзитних газопроводів в обхід України


Рада закликала ЄС не грати на руку «Газпрому» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Рада закликала ЄС не грати на руку «Газпрому»

Верховна Рада України ухвалила постанову про звернення до парламентів та органів виконавчої влади країн-членів Євросоюзу щодо посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів будівництва транзитних газопроводів в обхід України. Постанову номер 5329 підтримали 264 депутати з 359, зареєстрованих на засіданні парламенту у вівторок.

У зверненні наголошується, що, незважаючи на воєнну агресію з боку Росії, Україна залишається надійним партнером у питанні транспортування природного газу до Європейського союзу. Парламент України підтверджує готовність до подальшого реформування енергетичної сфери та скоординованих дій для забезпечення більшої узгодженості енергетичної політики між Україною та державами-членами ЄС.

Водночас Верховна Рада «висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з намірами будівництва транзитних газопроводів в обхід України» та вважає, що реалізація проектів будівництва транзитних газопроводів в обхід України, а також надання додаткових можливостей ВАТ «Газпром» для збільшення об’ємів перекачки газу через існуючі газопроводи, зокрема, суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання; загрожує енергетичній безпеці країн Центральної та Східної Європи, які залежать від поставок газу з одного джерела; позбавляє ЄС реальної конкуренції та перешкоджатиме створенню ефективного енергетичного союзу в Європі».

Крім того, як вважає парламент, це ставить під загрозу подальше використання газотранспортної системи України для постачання газу в Європу та існування маршруту «Ямал – Європа» через Польщу. Верховна Рада також вважає це спрямованим на знищення можливості створення ліквідного і взаємопов’язаного газового ринку в Енергетичному співтоваристві і об’єднання газових ринків Центральної, Східної та Південної Європи з ринком Енергетичного співтовариства.

Український парламент підкреслює, що це також не відповідає меті та принципам Енергетичного співтовариства, вимогам Третього енергетичного пакету в частині відокремлення функцій транспортування і постачання природного газу та забезпечення можливості для надання доступу третім сторонам.

Верховна Рада наголошує, що будівництво газопроводів в обхід України є політично вмотивованим. «Його єдиною метою є просування геополітичних цілей Росії щодо ослаблення України і дестабілізації всього регіону», – мовиться у зверненні.

Верховна Рада, зокрема, закликає сприяти виконанню положень міжнародних угод та внутрішньоєвропейських стратегічних документів у частині посилення енергетичної безпеки та покращення співробітництва в енергетичній сфері між ЄС та Україною.

XS
SM
MD
LG