Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: немає нічого незвичного у діалозі новообраного лідера США Трампа з Путіним


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Керівник Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ заявляє, що немає нічого незвичного у діалозі новообраного лідера США із президентом Росії Володимиром Путіним. Водночас він нагадує, що повага до незалежності й територіальної цілісності України є непорушною.

«Доволі нормальним є той факт, що новообраний президент США веде розмову із світовими лідерами, включно із лідером Росії. Але сигналом із боку НАТО є те, що ми прагнемо діалогу з Росією, яка є і буде нашим найбільшим сусідом. І особливо, коли зростає напруження у відносинах, коли ми постали перед різноманітними викликами для безпеки, важливо підтримувати діалог і тримати відкритими канали політичних переговорів із Росією», – вважає він.

Генеральний секретар НАТО наголошує, що немає суперечності між політичним діалогом та потужною обороною.

Водночас Столтенберґ додає, що для Північноатлантичного союзу «є важливою повага до територіальної цілісності й суверенності всіх націй, включно із Україною, з огляду на це, ми ніколи не поважатимемо та не погодимося із порушенням української територіальної цілісності й суверенності».

Керівник НАТО пояснює, що якраз агресія Росії та її вторгнення до України «стали причиною саме такої нашої реакції».

Столтенберґ також висловив переконання, що Дональд Трамп, який переміг на останніх президентські вибори у США, «є великим фаном НАТО». «Я впевнений, що він буде президентом США, який дотримуватиметься всіх зобов’язань США перед НАТО, бо потужний альянс важливий як для Євросоюзу, так і для самих Сполучених Штатів», – заявив керівник НАТО.

Напередодні Дональд Трамп обговорив телефоном із президентом Росії Володимиром Путіним низку питань, включно з загрозами і викликами, що стоять перед США й Росією, стратегічні економічні питання й історичні відносини США й Росії, яким уже понад 200 років, повідомила про цю розмову команда Трампа. За повідомленням, Путін привітав Трампа з обранням, а Трамп заявив, що «з нетерпінням чекає на міцні і тривалі відносини з Росією».

XS
SM
MD
LG