Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ і громадськість закликають українців не купувати антибіотики без рецепта


Представники громадськості, лікарі та Міністерство охорони здоров’я закликають не купувати антибіотики без рекомендації лікаря і приєднуються до флешмобу #Антибіотик_за_рецептом.

Вони стверджують, що українці часто використовують антибіотики не за призначенням, самовільно купуючи їх в аптеках для лікування хвороб, проти яких антибіотики не діють.

«Зловживання антибіотиками призводить до того, що ми вбиваємо корисні бактерії, які потрібні для нашого існування. В кишковику людини є сотні різних бактерій, без яких ми не можемо перетравлювати їжу. Якщо ми їх знищуємо – у людей виникають хвороби. За даними статистики, з 15 мільярдів гривень, які люди витрачають на придбання антибіотиків, 50% використовуються без призначення», – каже народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Вона додає, що, окрім цього, багато антибіотиків профілактично використовують у сільському господарстві, вони також потрапляють в організм людини через продукти.

За її словами, в українців виникає звикання до тих антибіотиків, які є навколо, внаслідок чого патогенні бактерії, які викликають хвороби, не реагують на антибіотики.

В той час як у країнах Європи не дозволено продаж антибіотиків без рецепту, в Україні відсутня стратегія вживання антибіотиків, хоча робочу групу з цього питання вже створено, каже Оксана Сивак, заступник виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я України.

«Коли ми говоримо про ініціативу #Антибіотик_за_рецептом, виникає питання: «Чи буде супротив?» Супротив від медиків, від аптек, від лікарень. Думаю, що супротив буде великий, особливо від фармкомпаній, людей, які на цьому заробляють. Тому мусимо об’єднати всі зусилля – і МОЗ, і комітету Верховної Ради, і депутатів, і, в першу чергу, населення, яке має усвідомити, що здоров’я в наших руках і ми маємо про себе дбати», – заявляє Сивак.

Як повідомляє МОЗ, Україна приєдналась до Глобальної ініціативи з безпеки і охорони здоров’я, що стало одним з ключових питань до підписання асоціації з ЄС. Проблему стійкості до антибіотиків визначили пріоритетом № 1 в Україні і у світі в цілому, каже Оксана Сивак. Тому Україна долучається до тижня відповідального прийому антимікробних препаратів, ініційованим ВООЗ у всіх країнах-членів ВООЗ.

XS
SM
MD
LG