Доступність посилання

ТОП новини

Росія вирішила вийти з-під юрисдикції МКС через «національні інтереси» – Пєсков


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія вирішила не брати участі в Римському статуті Міжнародного кримінального суду в Гаазі з міркувань захисту національних інтересів, передає російське агентство «РИА Новости».

«Це позиція, яку зайняла країна, керуючись саме національними інтересами», – сказав Пєсков.

Також, за його словами, формулювання Міжнародного кримінального суду, який прирівняв події в Криму і на Донбасі до воєнного конфлікту між Україною і Росією, є такими, що «суперечать реальності». Але вихід Росії з-під юрисдикції цього суду ніяк з цим формулюванням не пов’язаний, додав Пєсков.

«Таке формулювання абсолютно суперечить реальності, воно суперечить нашій позиції, суперечить тій позиції, яку заявили на референдумі «громадяни Криму», коли вони ухвалювали рішення про входження до складу Росії… Власне, Донбас – це громадянська війна в Україні, це внутрішньоукраїнський конфлікт», – сказав Пєсков.

Раніше 16 листопада президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про відмову Росії брати участь в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. Цей документ опублікований на офіційному порталі правової інформації.

Римський статут – міжнародний договір, який заснував Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Документ був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі в 1998 році і вступив в силу в 2002 році. Росія підписала договір у вересні 2000 року, проте так і не ратифікувала його, тому не була повноправним учасником Міжнародного кримінального суду.

Напередодні стало відомо, що прокурор Міжнародного кримінального суду в попередньому звіті щодо ситуації в Криму прирівняла анексію півострова до збройного конфлікту між Росією і Україною. Наразі ситуація на території півострова, згідно з документом, рівнозначна «окупації».

Події на Донбасі ще не отримали остаточної кваліфікації, але у звіті МКС ідеться про можливу наявність там міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною поряд із неміжнародним збройним конфліктом.

XS
SM
MD
LG