Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликав G7 і ЄС продовжити санкції щодо Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з послами країн «Групи семи» і Європейського союзу наголосив на важливості продовження санкційного тиску на Росію, повідомила прес-служба голови української держави.

За словами президента, такий тиск є «не самоціллю, а ефективним інструментом забезпечення виконання російською стороною її зобов’язань у рамках мінських домовленостей».

При цьому Порошенко підтвердив, що Україна залишається рішучим прихильником виключно правових, політико-дипломатичних шляхів врегулювання в питанні і Криму, і агресії на Донбасі, мовиться в повідомленні.

Крім того, він відзначив виключну важливість рішення Третього комітету Генеральної асамблеї ООН підтримати проект резолюції про ситуацію із правами людини в окупованому Росією Криму. «Вчорашнє рішення закладає додаткові підвалини до міжнародного механізму де-окупації українського Криму», – наголосив президент.

Питання санкцій щодо Росії Петро Порошенко обговорив у середу і в телефонній розмові з віце-президентом США Джозефом Байденом, повідомили на Банковій.

Порошенко і Байден «відзначили важливість координації зусиль для забезпечення виконання Росією зобов’язань відповідно до мінських домовленостей та збереження політики міжнародних санкції проти Росії до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України», мовиться в повідомленні.

Європейський союз, США, інші країни «Групи семи» і ще деякі держави в кілька етапів, починаючи з 2014 року, запровадили у зв’язку з дестабілізацією України і агресією Росії проти неї у Криму, а потім на Донбасі кілька пакетів санкцій, головно проти російських фізичних і юридичних осіб, але також проти осіб та інституцій із лав донбаських і кримських сепаратистів і представників колишнього керівництва України. Крім того, санкції накладені й на деякі галузі економіки Росії.

При цьому, як заявляють і в Україні, і на Заході, санкції через агресію Росії на Донбасі мають тривати до повного виконання Москвою мінських домовленостей про врегулювання в регіоні, а санкції через окупацію Криму – до деокупації півострова.

Але останнім часом Росія через своїх союзників у західних країнах, у першу чергу в ЄС, починає просувати ідеї повного чи принаймні часткового скасування санкцій і без виконання нею її міжнародних зобов’язань.

XS
SM
MD
LG