Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про створення Державного дорожнього фонду


Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає створення Державного дорожнього фонду України.

За ухвалення законопроекту №4015а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» проголосували 235 депутатів за мінімально необхідних 226.

Закон запроваджує розподіл коштів Фонду таким чином: 60% – на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, на утримання доріг, 35% – на фінансування будівництва і утримання доріг місцевого значення, а також 5% – на фінансування заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху.

Крім того, документ передбачає перенесення із загального до спеціального фонду акцизний податок, ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби, плату за проїзд дорогами транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Закон установляє, що акцизний податок з виробленого в Україні пального, з ввезеного в Україну пального та ввізне мито на нафтопродукти, зараховуються до спеціального фонду державного бюджету у 2018 році у розмірі 50 відсотків, у 2019 році – у розмірі 75 відсотків. Цей закон набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Також депутати ухвалили закон щодо джерел фінансування дорожнього господарства України (4014а). Цей документ передбачає, що дохідна частина Державного дорожнього фонду формується за рахунок, серед іншого, акцизного податку з вироблених в Україні пального і транспортних засобів, акцизного податку з ввезених в Україну пального і транспортних засобів, ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби.

Закон також встановлює, що вказані надходження зараховуються до спеціального фонду у 2018 році у розмірі 50 відсотків, у 2019 році – 75 відсотків, з 2020 року – 100 відсотків.

Раніше прем’єр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів України закладає у державний бюджет на 2017 рік 14, 2 мільярда гривень надходжень від акцизів для будівництва доріг.

Нині акцизи на автомобільне пальне в Україні становлять 171,5 євро за кубометр, але немає норми, яка зобов’язує витрачати на дороги більшу їхню частину.

Минулого року на той час міністр інфраструктури Андрій Пивоварський припускав: якщо створять цільовий державний дорожній фонд, то в 2016 році він зможе акумулювати до 40 мільярдів гривень, переважно за рахунок акцизу на пальне.

XS
SM
MD
LG