Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає ЄС завершити процес надання «безвізу» для України без зволікань


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президента України Петро Порошенко закликає Євросоюз завершити процес надання безвізового режиму для України без подальших зволікань і виконати свої зобов’язання. Про це він написав у своєму twitter-і.

Він також привітав довгоочікуване рішення Ради ЄС на рівні послів щодо безвізового режиму для українців.

Сьогодні посли країн-членів Європейського союзу схвалили початок переговорів Ради ЄС із Європейським парламентом щодо візової лібералізації для України, проте це рішення є лише черговим формальним кроком на шляху до отримання безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгенської зони».

Рішення про безвізовий режим не буде ухвалене доти, доки в ЄС не дійдуть згоди щодо механізму припинення безвізового режиму для всіх країн.

Раніше Порошенко заявляв, що Україна виконала всі критерії для отримання безвізового режиму з Євросоюзом, Київ впровадив всі 144 реформи, схвалені спеціальною оціночною місією ЄС для спрощення візового режиму. Він наголосив, що є питання, які ніяк не пов’язані з Україною – наприклад, механізм припинення безвізового режиму.

У Євросоюзі підтверджують, що Україна виконала всі висунені їй умови і критерії для отримання безвізового режиму, і говорять про необхідність для ЄС тепер виконати своє зобов’язання перед Києвом щодо надання цього режиму, але конкретних дат намагаються не називати.

У Києві все ще сподіваються, що рішення про візову лібералізацію для України буде ухвалене до 24 листопада, коли має відбутися саміт «Україна – ЄС». У такому разі, як вважають, безвізовий режим міг би фактично запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року. Останніми днями в Києві почали вже говорити, що чекають на рішення ЄС хоча б до кінця цього року.

XS
SM
MD
LG