Доступність посилання

ТОП новини

Чехи відзначили День боротьби за свободу і демократію


Чехи відзначають День боротьби за свободу і демократію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

У Чехії 17 листопада відзначають державне свято – День боротьби за свободу і демократію. У столиці Празі найбільші демонстрації відбулися на головній Вацлавській площі. Саме тут 17 листопада 1989 року розпочались перші події демократичної Оксамитової революції, яка завершилась падінням комуністичного режиму в тодішній Чехословаччині.

На демонстрації на Альбертові, відомому у Празі місці проведення студентських демонстрацій, із закликами оберігати демократичні цінності виступили прем’єр-міністр країни Богуслав Соботка, голова Сенату, верхньої палати парламенту Чехії, Мілан Штєх, міністри, громадські і студентські активісти.

Увечері на Вацлавській площі відбулася й демонстрація під гаслом «Громадянський будильник». Її організатори закликали чехів, небайдужих до стану демократичного суспільства в Чехії, вийти на площу з будильниками, щоб так символічно розбудити суспільство, закликати стати на захист прав і свобод громадян.

Загалом у Празі цього дня відбувається понад 30 різноманітних акцій – демонстрацій, виставок, концертів, театральних вистав просто неба. До багатьох акцій долучились відомі діячі культури – співаки, актори, музичні гурти.

Президент Чехії Мілош Земан участі у публічному відзначенні свята не брав. За повідомленням його речника Їржі Овчачека, «президент вирішив день 17 листопада 1989 року, учасником якого він особисто був, згадати приватно».

День боротьби за свободу і демократію відзначається в Чехії 17 листопада як державне свято. Воно вшановує пам’ять чеських студентів, страчених цього дня 1939 року нацистськими окупантами за протест проти окупації (саме тому цей же день проголошений Міжнародним днем студентства), а також студентські демонстрації, які відбулися цього ж дня 1989 року у Празі й Братиславі і жорстокий розгін яких призвів до Оксамитової революції.

XS
SM
MD
LG