Доступність посилання

ТОП новини

Директор розвідки США передбачив продовження агресії Росії проти України й НАТО


Джеймз Клаппер на слуханні в конгресовому комітеті, Вашингтон, 17 листопада 2016 року
Джеймз Клаппер на слуханні в конгресовому комітеті, Вашингтон, 17 листопада 2016 року

Директор національної розвідки США Джеймз Клаппер прогнозує, що Росія продовжить свою агресивну політику проти України й союзу НАТО.

Як сказав він на слуханні в комітеті Палати представників у справах розвідки, Росія, на його думку, буде зберігати присутність на сході України. «Ясно, що Росія хоче зберегти вплив у такому традиційному регіоні «великої Росії», як Україна… Гадаю, нинішня напівпатова ситуація триватиме», – вважає Клаппер.

Він також додав, що не бачить можливості зміни агресивної позиції Росії щодо країн-членів НАТО у зв’язку з планами обраного майбутнього президента США Дональда Трампа поліпшити відносини Вашингтона й Москви.

А щодо Сирії, сказав він, недавнє прибуття до Середземного моря неподалік сирійського берега єдиного російського авіаносного корабля є свідченням того, що «Росія там залишиться».

Відносини США й більшості провідних країн світу з Росією різко погіршилися після агресії Москви проти України у Криму, а потім на частині Донбасу. По тому Росія помітно посилила протистояння з союзом НАТО, а також втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці владного режиму Дамаска, що призвело до подальшого погіршення цих відносин.

Трамп і в перебігу виборчої кампанії, і вже після обрання висловлювався за поліпшення відносин із Росією й виступив із цілою низкою заяв, які дали підстави критикам говорити про його проросійську позицію. Із іншого боку, політологи кажуть, що політична система США не дасть одній людині навіть на посаді президента різко змінити курс країни.

XS
SM
MD
LG