Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини знову заявив про можливість вступу його країни до ШОС замість ЄС – преса


Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна не має «зациклюватися» на вступі до Європейського союзу і може натомість вступити до Шанхайської організації співпраці, євразійського об’єднання під проводом Росії й Китаю, повідомили турецькі засоби інформації.

«Туреччина має перш за все розслабитися щодо ЄС і не заявляти, що вступ потрібен за будь-яку ціну… Мене можуть розкритикувати, але я таки скажу свою думку: чому б Туреччині, наприклад, не вступити до «шанхайської п’ятірки?» – сказав, за цими повідомленнями, Ердоган у літаку під час повернення з візиту до Узбекистану.

За словами турецького керівника, він уже обговорював цю думку з президентами Росії Володимиром Путіним і Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим та з іншими членами групи.

Раніше Ердоган уже кілька разів припускав можливість приєднання Туреччини до ШОС, яка об’єднує Росію, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан (до вступу останнього організацію називали «шанхайською п’ятіркою») і до якої нині вступають Індія і Пакистан. Такий крок зірвав би давнє прагнення Туреччини вступити до Євросоюзу. Але розмови про це припинилися було, коли рік тому турецький винищувач збив російський бомбардувальник. Улітку цього року турецькі засоби інформації повідомляли, що посередником в оборудці щодо примирення Анкари й Москви після того виступив Назарбаєв.

Туреччина офіційно подала заявку на вступ до тодішнього Європейського економічного співтовариства, попередника ЄС, іще 1987 року. Але самі переговори про вступ почалися тільки 2005 року і відтоді не досягли значного поступу. Брюссель різко критикує владу Туреччини за становище з правами людини і свободою висловлювання.

У березні Туреччина й ЄС домовилися прискорити ці переговори за домовленістю, що передбачала заходи для зменшення потоку мігрантів до Європи з боку Анкари. Але після масового придушення в Туреччині справжніх і гаданих прихильників невдалого перевороту, що стався в липні, критика Туреччини з боку ЄС іще посилилася.

XS
SM
MD
LG