Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Луценко вирушив на переговори про можливий розгляд трибуналом в Гаазі злочинів проти Майдану


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценков неділю ввечері вилетів до Гааги для проведення зустрічі з представниками Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, вчинених проти активістів Майдану. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

«Курс на Гаагу. Попереду переговори із представниками Міжнародного кримінального суду. Обговорення можливості розгляду МКС злочинів, вчинених проти учасників Революції гідності», – написала Сарган.

У лютому 2014 року Верховна Рада України ухвалила заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави під час подій Євромайдану.

Однак суд у Гаазі заявив про відсутність достатньої кількості даних про те, що атаки на активістів Майдану мали спланований характер та систематичність.

У жовтні цього року адвокати родин Небесної сотні заявили про передачу до Міжнародного кримінального суду матеріалів у справі Майдану, які стануть додатковими аргументами для відкриття провадження щодо скоєння кримінальних злочинів з боку тодішньої влади.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан – після того, як уряд Миколи Азарова вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість загинули в лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG