Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: відповідальність за вибух у мечеті в Кабулі взяла «Ісламська держава»


У мечеті після вибуху, Кабул, 21 листопада 2016 року
У мечеті після вибуху, Кабул, 21 листопада 2016 року

Відповідальність за напад смертника на шиїтську мечеть у столиці Афганістану Кабулі, внаслідок якого загинули не менш ніж 27 людей, узяло на себе сунітське екстремістське угруповання «Ісламська держава».

«Напад мученика «Ісламської держави» мав за ціль шиїтів міста Кабула», – заявило пов’язане з ісламістами агентство «Амак», називаючи «мучеником» бойовика, що загинув, відповідно до ідеології ісламістів, «за очищення ісламу».

Раніше в Кабулі смертник влаштував вибух у мечеті «Бакір-уль-Олум» у західній частині міста в час, коли віряни-шиїти зібралися на релігійні ритуали з нагоди закінчення 40-денної жалоби на роковини смерті імама Хусейна, онука пророка Магомета й найшанованішої постаті серед прихильників цієї течії ісламу, 680 року.

Число виявлених загиблих на цей час становить не менш ніж 27, поранені ще 35.

Інший ісламістський рух, що теж діє в Афганістані, «Талібан» відразу заявив, що не причетний до нападу.

Президент Афганістану Ашраф Гані назвав напад варварським і наголосив: «Терористи не зможуть досягти цілей своїх хазяїв шляхом поширення страху».

Урядовий директор (чільний радник президента Афганістану у справах уряду) Абдулла Абдулла назвав напад «актом проти ісламу і проти людяності» й заявив, що країна не має стати жертвою «ворожих замахів, що ділять нас за зовнішніми ознаками».

Угруповання «Ісламська держава» вже влаштовувало в Кабулі теракт із багатьма жертвами проти шиїтів у липні – тоді на шиїтській ході загинули 80 людей.

Шиїти становлять близько 15 відсотків населення Афганістану. Сунітські ультрарадикальні ісламісти вважають, що шиїти є «віровідступниками».

XS
SM
MD
LG